Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
blog
Автор: murek Категория: Други
Прочетен: 79723 Постинги: 44 Коментари: 65535
Постинги в блога от Февруари, 2009 г.

Когато хората заключиха вратите си, тогава умря доверието. Родиха се любопитството и съмнението, презрението и завистта. Възкликнах : Ще стана ключар! Дано поне тогава съумея да проникна в недостъпните кътче на човешкото отчуждение. Отворих ключарница на ъгъла на един булевард, чиито сгради бяха така залостени, че стопаните им сякаш се бяха сраснали с бетона и общуваха със стените на собствено им самосъжаление. Хората до такава степен се бяха вманиачили в неосъзнатата си самотата, че дори бяха сложили брави на прозорците си. А аз се заблуждавах, че това е доходоносен занаят и тръгнах от врата на врата да предлагам услугите си. Напразно  -никакъв ответ. Бях ключарят отшелник, чиято порта също започваше да се залоства от страх да не заживее в празнотата и в болните заблуди на другите. Просто ключар.

image

Категория: Други
Прочетен: 583 Коментари: 1 Гласове: 0

MGMT са новите музикални любимци на френските политици. Управляващата дясно – центристка партия на Никола Саркози (Union pour un Mouvement Populaire) използва неколкократно тяхната песен Kids за политическа реклама на тяхната anti-download кампания. Хитът е използван на събранията на 24 и 25 януари, a видеото към нея се появява в страницата на UMP. Френските държавници не са се трогнали да поискат разрешение от мениджъра на групата.

Изглежда, че тези, които водят контрола срещу интернет потребителите не са най-почтителните относно авторските права твръди адвоката на бандата Isabelle Wekstein.

image

В ответ на скандала Xavier Bertrand , главният секретар на партията, съобщи на 19 февруари ,че UMP са готови да компенсират американската рок група в името на авторските права.

Да не забравяме, че младото дуо покори света през 2008 с албума Oracular Spectacular, който измести дори съпригата на Саркози - Carla Bruni.

image

Категория: Други
Прочетен: 573 Коментари: 1 Гласове: 0
25.02.2009 21:35 - ЕВРОИЛЮЗИЯ

Каква музикална визия има въобще българската поп музика – естетична, ритмична, запомняща се, професионална, масова, да не споменаваме евро! Скандал. Красимир Аврамов е поредния маргинал на конкурса или пък поп-некаъдърниците не могат да преглътнат факта, че някой си, който няма кариера в България ги е изместил. Та те са творили толкова време в България...Е и ? Познатите стари муцуни фъфлят по предоставения им ефир в различни медии и негодуват загубата си. О, миличките те! Ето вижте Влади Ампоф Графа 20 години бил на сцена и го прецакали. Съкрушената Мариана Попова турне организирала, за да представя песента си. Да не споменаваме редицата от измислени величия, които твърдят че правят музика. Поп музиката е главно свързана с масовото, с леснодостъпна мелодия, текст и леснозапомнящ се, изчистен ритъм. Коя песен е такава във въпросния конкурс? Или изобщо през последните 2 десетилетия. Сигурно на една поп-фолк певачица ще напишат по-хитова и шлагерна песен. Някой видя ли атракция или харизма у  въпросните... или това бе заменено от кожените костюми, броката, топираните коси, тривиалните ризички, бради, сенки и очни линии, неадекватно сценично поведение и куртизантско поведение. Родните ни поп-изпълнители са по-изчерпани и от Филип Киркоров. После всичко се дължи на купените есемеси. Не са достатъчни само есемеси, за да спечелиш. Това, което им липсва на българските музиканти е синтезът от талант и визия. Освен да приемем тази истина, ни остава да запалим свещичка пред некадърността им.

image

Категория: Други
Прочетен: 956 Коментари: 5 Гласове: 0

Червени, бели, червени бели, с мъниста, без мъниста, с Пижо, с Пенда, със здравец, със кокиче,с анимационен герой, от левче, от 10 лева, с име, без име,с Анджелина Джоли, с Playboy... Малка извадка от ландшафта на сергиите с мартеници, които започнаха да заливат населените места седмици преди 1 март. Каква досада! По улиците ни е пълно с киша, а тротоарите са заети от безброй фанатизирани продавачи на мартеници. На тези хора не им ли е студено? Чист физиологически въпрос. Любимци са ни! Екипирани с шапка – идиотка, черен кожух, кафяви боти, вълнен шал и кутии с цигари, зъзнещи в кварталния студ. Конкуренцията между тях е ожесточена,а понякога и свирепа, когато въпросните сергии са разположение непосредствено една до друга. “ ХАЙДЕ НА МАРТЕНИЦИТЕЕЕ! “. Отврат! Тези търговци не се ли замислят, че убиват традицията по този начин, превръщайки празника в корпорация за изкарване на пари? Колко жалко, че и мартеничките се индустриализираха! Стариците, наподобяващи Баба Марта са заместени от агресивни бабички, които спомагат на българина да преживее мартенското предварително. Символът на мартеницата е осквернен от образи на американското кино. анимационния бизнес и куп други безумщини. Модернизация или почерняне на празника, преценете вие.image

Категория: Други
Прочетен: 1968 Коментари: 11 Гласове: 1
20.02.2009 20:08 - Кой каза YEAH?

След успеха на Fever To Tell,  Show Your Bones и Is Is EP, на 13 април 2009 нюйоркчаните от Yeah Yeah Yeahs пускат новия It"s Blitz. Музикантите не крият, че проектът има по-различно звучене, но няма да изневерят нa гаражния арт рок, който радва myspace и facebook- поколението по цял свят.

image

Феновете на групата могат да чуят  Zero, първата песен от предстоящия албум в  myspace профила на бандата. Парчето пази electro sound-а и рок основата, а вокалите на Karen O отново провокират слушателя да изпадне в yeah yeah yeahs - еуфория.

Категория: Други
Прочетен: 669 Коментари: 1 Гласове: 0
20.02.2009 14:22 - Ж - покрив

Толкова тясна е  да побере покрива на женствеността, че за да го промуши в дланите си , тежко се катери по стъпалата на предаността, после се захваща за хлъзгавините на керемидите, а накрая захапва комина на мълчанието.

image

След няколко дни тренировка изплюва дима от усилието и се нарича Жена.

Категория: Други
Прочетен: 1180 Коментари: 3 Гласове: 1
20.02.2009 13:26 - BG vs WC
Майка ми вари зад блока лятото на лютеница image Георги Господинов е български автор, роден на 7 януари 1968 в Ямбол.  Той добива популярност още с първата си стихосбирка Лапидариум, с която бива отличен с Национална награда за дебют Южна пролет. Творческата му биография го прави един от най-прогресивните български писатели, а прозиведенията му са превеждани на английски, френски, италиански, датски, чешки, хърватски. Носител на наградата Аполон Токсофорос за 2005 г., Георги Господинов има изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Научи още! Свидетели сме на редица утопични и надъхващи фрази в медийното, политическото и общественото пространство от типа на Европейци сме, но не съвсем, Как да станем европейци и пр. Тези крайни опити за затриване на националната ни идентичност са един евтин лост на глобализацията. Внушаването на срам към традиционнното и българското е фалшива проба за адаптация към европейското. Именно ЕС се стреми към интегритет и обогатяване на културните връзки между отделните страни в съюза. Както винаги тук нещата се интерпретират криворазбрано. Наблюдават се типажи българи, които са вманиачени в старанието си да изглеждат европейски и отричат всичко традиционно - фолклор, култура, наследство. Какво позьорство и себеотричане. Това са хора, които довчера са закусвали баничка с боза или айрян, обядвали са филии, намазани с лютеница и са прекарвали лета в истории за миналото на техните баби. Днес това е клише. Модно е да идеш на покупки в близкия Mall или в претрупания супермаркет, в който се обуркваш от предлаганите възможности от стоки. Това прави ли ни европейци? Или цивиливизоваността се крие в това на какви се правим, че изглеждаме. Не е ли по-важно да пазим българското самосъзнание и да градим и развиваме ценностите, предавани от поколения, колкото и банално да звучи. Това прехвалване на западняците не ни прави европейци. Не ни прави европейци и погнусата от българското. Превръщаме се в анонимни и безлични статуи на собственото ни самоунижение и унищожение. После се питаме защо никой не е чувал за България. Не ни познават, понеже сме забравили да бъдем българи. От нас зависи как носим тази отоговорност и гордост към българското. image
Категория: Други
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове: 0
20.02.2009 12:06 - Indioteque
Ако сте почитатели на британската рок и инди сцена, сте попаднали на правилното място. image Indioteque е проект на диджеите kirkerona, Fiff, Specta и The Fein, които от ноември 2008 организират партита, превърнали се вече в традиция за многобройните привърженици на независимата рок музика. imageСъбитиео се провежда обичайно всеки месец в клуб Три уши, София. Обстановката и настроението на партито са подходяща за танцувална рок вечер, нови запознанства и напиване с компания. image Следете събитието: Last.FM MySpace
Категория: Други
Прочетен: 615 Коментари: 1 Гласове: 0
19.02.2009 18:31 - Читалня

imageПремиера на "Богът на дребните неща" ИК “Жанет 45” и кафе „Онда” Ви канят на премиера на романа "Богът на дребните неща" от Арундати Рой Представят: Леда Милева (преводач) Даниела Кънева (журналист) Таня Евтимова (индолог, преподавател в СУ) Жени Божилова (редактор) Диана Иванова (журналист) Манол Пейков (издател) „Романът съдържа такава магия, тайнственост и тъга, че затваряйки последната страница, читателят решава да го препрочете. Незабавно. Толкова натрапчиво прекрасен е.“ — USA Today Арундати Рой е първият живеещ в Индия автор, отличен с наградата „Букър“ (1997) за романа си „Богът на дребните неща“, смятан за едно от най-силните заглавия в историята на престижната награда. Книгата е преведена на повече от 30 езика и е световен бестселър. Рой е родена през 1961 г. в Шилонг, но прекарва детството си в Керала. На 16 години заминава за Делхи, където завършва архитектура и започва да пише сценарии за киното и телевизията. „Богът на дребните неща“ е единственият й засега роман. След неговия успех Рой концентрира писателските си усилия върху болезнени политически и социални въпроси като безогледната индустриализация и ядрената политика на Индия, външната политика на САЩ, войната срещу тероризма и глобализацията. 18 февруари (сряда) 2009 г., 19.00 ч. Кафе „Онда”, София, бул. “Цар Освободител” 8 (Срещу Руската църква) източник

Категория: Други
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове: 0

Дата е 14 февруари – за някои ден на алкохола и забавата, а за други – денят на перманентно влюбените. Фокусът ни е насочен към червеникавото студио на тъй популярното шоу Горещо. Сякаш декорът на предаването е в тон с досадните сърца, с които може да се сблъска човек на ден като този. А и самото шоу играе подобна досадна роля всяка съботна вечер. Когато си се отпуснал в пределите на отдиха с дистанционно в ръка, българският ефир ти подарява едночасово махленско изобличаване, или поне опит за правене на жълта журналистика.

image

Стартира предаването. В началото се виждат дълги, оголени, перфектни бедра – Луна. Ето я и водещата. Току започнала интервюто, Венета не сдържа неодобрението към социалната несправедливост и бива директна: ултра богат американец с къщи, скъпи автомобили. Въпреки увереното оправдание на певицата, Райкова не сдържа съмнението и недоумнението от успеха на изпълнителката. Някак си трудно е да прикрие женската злоба и завист. За жалост, рядкост са вече медийните личности, които успяват да прикриват личността си. Венета не се ли научи за толкова време ефир поне да играе. За отбелязване е и тона й в стил клюкарките пред блока. Екзалтираното й любопитство и престорената непринуденост натоварват достатъчно махленския й изказ, което допринася за гротеската. А какво да кажем за хаотичните междуметия и наглите прекъсвания на госта. Водещата не схваща заобиколния извисен тон на гостенката и се опитва като сергия на пазар да измъкне отговор. Липсата на тактика и етика доставят хумор на интервюто и то звучи като свада на две домакини. Не са за пренебрегване и ценностите на една забравена и никому известна фолкаджийка, да не кажем чалгарка. Но като че ли Луна стои по-достойно от Райкова, която като гладна кокошка, кълве за нещо скандално. Че какво скандално има тук? Разговорът е достатъчно прозрачен, за да си направим сметката, че въпроснта певица не се е замогнала благодрение на вокалните си способности. Изкуствената искреност и леснодостъпност не са достатъчни, за да прикрият самочувствието и гордостта на Луна. Тя говори за себе си като за легенда. Но не това е важно сега. Култов е въпрост на водещата: Тоа такъв ли беше-тоа бизнесмен. Ало!? Толкова ли е трудно да се прикрива разшлякания маниер на говорене. Вярно,че това е развлекателно предаване, но все пак се намираме в медия. Интересни са и подканващите въпроси, които не са свързани с нищо друго, освен пари:Кай ся колко апартамента имаш?. Албена Вулева като че ли говореше по-възпитано и правилно. В говора на Райкова изпъкват думи като къв, тоа, говора , които не се вързват за една уважавана медийна личност. Да не споменаваме отегчителните и незадоволителните погледи на въпросната. Държи се така, сякаш знае абсолютно всичко за събеседника си и всеки отогвор се приема с недоверие. На колко години е човека? -Няма значение. -Старичък е значи. Колко жалки опити за изобличение.  Как я купи таа къща?. Едвам сдържа личната си злоба към замогването на Луна. Без коментар остава и преликата Не си ли взе ся по-модерен чорпогащник?...

image

Във хода на събитието се изспиват и няколко рефрена от възможно най-безвкусните и пошли песни на твореца Луна, както се семоопределя тя в началото на интервюто. Но те не впечатляват толкова колкото напръщелите й устни, които всеки момент ще оближат екрана или ще се цапърдосат в любопитния нос на Венета. А ето го и очаквания въпрос за пластичната хирургия. Още от началото на предаването си личи преклонната възраст на Луна и корекциите, които не могат да бъдат прикрити от слънчевите очила. Но забавни са мимиките на Райкова с ръцете и несдържаността й, които израстват в агресия. Опитва се да внуши усещане, че е родила новина за поправките по Луна. А пробите за разследваща журналистика са вече капак на целия този карнавал на абсурда.

Питате се коя от двете е по-заблудена? Дали философски настроената Луна, която претендира за спиритуален начин на говорене, изпълнена с желание за разискване на екзистенциални и глобални теми като мира в ивицата Газа или световната финансова криза. Или незадоволената Венета, която като бясна сплетноплетка фишира (съзнателно или несъзнателно) автобусния речник на някоя квартална домакиня.Изборът остава ваш.

image

Българският ефир е натруфен от недодялани изцепки. Въпрос на мазохизъм или самоуважение е дали да ги допускаме до ежедневието си. Докога нищопостигнали и извадени от нафталина еднодневки ще продължават да се изявяват и претендират.Нужно ли е да се прави поклон на незатихващи клиторани и това ли са извадки на нашите ценности. Това ли е актуално, забавно и развлекателно. Време е да станем по-отговорни към дистанционното и да унищожим това диструктивно влияние на медиите.

Видео 1

Видео 2

Видео 3

Видео 4

Категория: Други
Прочетен: 1301 Коментари: 3 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: murek
Категория: Други
Прочетен: 79723
Постинги: 44
Коментари: 65535
Гласове: 133
Архив
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728